Wednesday, February 13, 2013

Efectul Champions League asupra finantelor

In aceasta seara a reinceput cea mai captivanta, valoroasa, urmarita si dorita competitie a fotbalului mondial la nivel de cluburi. Este vorba de UEFA Champions League, evident. Competitia pe care o viseaza cu ochii deschisi echipele de top romanesti, in speranta ca-si vor umple conturile dintr-o singura si mare lovitura. Ca o paranteza, cred ca acest miraj este unul dintre motivele importante ale deteriorarii atmosferei competitionale in amarata noastra de Liga 1.

Dar de fapt un parcurs bun in Champions League reprezinta o importanta sursa de venit pentru oricare dintre echipele participante. Normal, totul se raporteaza la asteptarile fiecarui club in parte: pentru unele cluburi este importanta depasirea oricarui tur preliminar, pentru altele (asa cum e cazul celor din Romania) calificarea in grupe e un mare succes, iar pentru alde Real, Barca, Bayern, United orice rezultat in afara calificarii in finala reprezinta un dureros esec.

Am realizat asta seara acest lucru o data in plus, urmarind cum Celtic a fost umilita de Juventus. Mi-am dorit ca scotienii sa scoata cat mai mult din acest meci, cu atat mai mult cu cat ei reprezinta cazul tipic al echipei care si-a depasit conditia. Din punct de vedere sportiv, seara aceasta a fost un dezastru pentru ei. Dar intamplarea face sa-mi fi picat in fata ochilor chiar la cateva minute dupa meci ultimele rezultate financiare date publicitatii de club, pentru ultimele sase luni ale lui 2012.

Ei bine, sincer nu cred ca sefii de la Celtic simt infrangerea in fata torinezilor cu aceeasi intensitate precum fanii. De ce?
Iata cateva cifre comparative fata de aceeasi perioada a anului trecut:
- cifra de afaceri a crescut aproape la dublu, de la 29 la 50 de milioane de lire;
- profitul a crescut si el cu 180.000 lire;
- in fine, deloc de neglijat, datoria la banca a clubului a fost redusa la numai 130.000 lire, de la aproximativ 7 milioane anul trecut.

Intelegeti poate o data in plus de ce auzim repetata obsesiv in Liga 1 sintagma "Cel mai important este sa castigam titlul si sa ne calificam in Champions League". Pacat ca la noi mijloacele folosite pentru atingerea acestui scop sunt dureros de balcanice.

No comments:

Post a Comment