Tuesday, October 2, 2012

"Internetul este un drept, nu un privilegiu"

Acesta este punctul de vedere al unui start-up american despre care nu am auzit pana azi. Si cred ca nici multi dintre voi.

Se numeste FreedomPop si se pregateste sa creeze un adevarat cutremur pe piata telecom din Statele Unite. Cutremur care nu e exclus sa se propage si inspre Europa, cu atat mai mult cu cat proiectul acestei companii este sustinut de unul dintre fondatorii Skype. Deci e ceva serios.

Dar despre ce e vorba de fapt? FreedomPop intentioneaza sa lanseze un serviciu de wireless low-cost dedicat exclusiv transmisiei de date. Adica fara servicii de voce si sms.

Cum s-ar traduce acest serviciu din punct de vedere al facturilor emise consumatorilor? Daca in prezent americanii platesc in jur de 80-100 de dolari pentru un abonament gsm cu trafic de 6 Gb inclus, au acum ocazia sa beneficieze de acelasi trafic pentru un pret de aprox 40 de dolari. In plus, in conditiile in care, odata cu introducerea noii tehnologii 4G, e de asteptat ca acestia sa plateasca macar aceleasi tarife ca si pana in prezent pentru servicii telecom, lansarea acestui serviciu ar duce la economii importante pentru populatie.

Asadar tu, ca utilizator, iti vei putea achitiona exclusiv servicii de voce si sms de la operatorul care te seduce cu oferta mai buna, cumparand in paralel serviciul de date de la baietii de la FreedomPop. Evident, solutia este viabila in conditiile in care retelele wireless sunt suficiente si eficiente.

Ma rog, sunt cateva intrebari care apar si ale caror raspunsuri nu va dura mult pana sa le aflam:
Va fi in final proiectul implementat pe scara larga?
Cate contre va intampina de la grupurile de lobby care apara interesele marilor operatori telecom internationali?
Va ajunge si in Europa?
Cand?


No comments:

Post a Comment